Затворници от Белене ще произвеждат млечни продукти

14:33, 08 фев 17 25 322 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До края на годината ще бъде изградено млекопреработващо предприятие на остров Персин, в което лишени от свобода от затвора в Белене ще могат да произвеждат кисело мляко и сирене в европейски условия и по световни стандарти, съобщава Министерство на правосъдието.

Мандрата ще бъде изградена по договор  на Държавно предприятие „Фонд затворно дело“  с Държавен фонд „Земеделие“ за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по  Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г.

Срокът на договора е 3 години, а общата стойност на проекта е 3 366 251,12 лв., в т. ч. безвъзмездна финансова помощ в размер на 50 % и включва разходи за подготовката на бизнес план и разработка на съпътстващите проекти по всички части на съоръжението, разходи за строителство, оборудване и обзавеждане, пускане в експлоатация и др.

Предприятието ще преработва 720 тона сурово краве мляко годишно и ще функционира със затворен цикъл, като на остров Персин ще бъдат отглеждани и животните, от които ще се добива млякото.

 Това ще бъде втората мандра на територията на място за лишаване от свобода. Вече седма година в затворническото общежитие в Смолян към затвора в Пловдив, затворници произвеждат краве, овче и козе кисело мляко и сирене, предстои и въвеждане на технологична линия за кашкавал. Продукцията им е със запазена търговска марка на пазара.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама