Ретро трамвай вози безплатно пътници от днес до 14 февруари

14:48, 08 фев 17 / Любопитно 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До 14 февруари ретро трамвай ще вози безплатно пътници в центъра на София. Пасажерите ще се наслаждават на интересни факти за 

Виена и връзките на австрийската столица с България. Инициативата е част от Дните на Виена в София.

В ретро трамвая ще звучи класическа музика от австрийски композитори - майсторите на виенския валс. По този начин ще се отбележи и 150-годишнината от премиерата на сцена на най-известния валс в света - "На хубавия син Дунав" на Йохан Щраус-син.

Ретро трамваят ще потегля от депо "Банишора" всеки ден в седмицата на влюбените от 12.00 часа. Обиколката, която ще продължава около два часа ще е с маршрут Централна гара, бул. "Княгиня Мария Луиза", ул. "Алабин", ул. "Граф Игнатиев", пл. "Журналист", ул. "Граф Игнатиев" -    пл. "Възраждане", Петте кьошета, НДК, кв."Иван Вазов", НДК, Петте кьошета, пл. "Възраждане", бул. "Христо Ботев", Централна гара, депо "Банишора".

Като част от програмата на Дните на Виена в София, от 12 до 14 февруари в мол "Сердика" ще бъде поставено 5-метрово прозрачно сърце, пълно с вафлички от традиционен виенски производител. На 11 февруари ще се състои ежегодния Виенски бал, а 13 и 14 февруари ще бъдат конферентни дни в "Квадрат 500". Програмата ще приключи на 14 февруари с Вечер на виенското вино в Централния военен клуб.

След Освобождението новата българска столица е повлияна най-силно от "виенския" стил в бита и културата - от облеклото до архитектурата и декорациите на сградите. Градът започва усилено да се застроява, прокарват се пътища, мостове, изграждат се жп гари, трамвайни линии. Бурното развитие на града привлича множество австрийски архитекти, инженери и декоратори. Те се установяват за дълъг период в София и проектират и осъществяват едни от най- красивите сгради - така че днес центърът на града очевидно има "виенско излъчване".

Сред най-известните сгради, построени от австрийски архитекти, са Народният театър, Военният клуб, Държавната печатница - сега галерия "Квадрат 500" и Синагогата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама