Руски съд блокира възможността Алексей Навални да се кандидатира за президент

15:05, 08 фев 17 / Свят 25 231 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съдът в руския град Киров призна един от най-популярните руски опозиционери Алексей Навални за виновен по делото „Кировлекс” и така блокира възможността той да се кандидатира за президент на изборите през 2018 г.

Дори условна присъда по обвинение в присвояване, автоматично го вади от борбата.

Навални е един от най-гласовитите опоненти на президента Владимир Путин. Той беше обвинен в злоупотреба с дървен материал на стойност около половин милион долара.

Прокурорите по делото поискаха присъди от пет години затвор условно. Първоначално присъди за същия срок бяха отменени миналата година от Върховния съд, но той насрочи ново дело в Киров.

Междувременно Навални обяви, че планира да се яви като конкурент на Владимир Путин на предстоящите президентски избори. Според руското законодателство обаче осъдените по текстове, предвиждащи тежки присъди, губят правото да се кандидатират.

Съдът в град Киров реши, че той е част от група, която се е облагодетелствала с 500 хиляди долара за сметка на държавна фирма за дърводобив.

Западът, както и самия Навални, наричат процеса "политически".

В съдебната зала опозиционерът каза, че няма да се предаде.Опозиционерът беше многократно арестуван, а понякога и вкарван в затвора за участие в демонстрации.

"Планът остава същия. Борим се за свободна Русия. Независимо от решението на съда", каза Алексей Навални.

По-рано този месец Европейският съд за правата на човека осъди Русия по случая с многократните арести на Навални и разпореди държавата да му плати 50 хил. евро за нанесени морални щети.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама