Фондация "Пловдив 2019": Спешно ни трябват 6 мил. лева, за да не се провали "Европейска столица на културата"

15:27, 08 фев 17 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Държавата трябва да отпусне 6 милиона лева, за да продължи нормално работата  на фондация "Пловдив 2019", която подготвя града за Европейска столица на културата. Наложащо е сумата, която ще бъде за съдържание на проектите, да бъде преведа тази година. Припомняме, че Пловдив чака още общо 4 милиона лева, които са дължими за предишните 2 години. От управителния съвет на фондацията са категорични, че все още няма отговор на изпратените досега писма до Министерствата на културата и на финансите.

Разговорите за отпускане на средствата продължават и със служебното правителството, заяви зам.-кметът на Пловдив и член на управителния съвет на фондацията Амелия Гешева. Според нея нито едно правителство-предното, сегашното или бъдещото няма да провали подобен проект и пари ще се намерят. Припомняме, че за инициативата "Пловдив-европейска столица на културата" общинският бюджет трябва да отпусне 23 милиона евро, държавата трябва да даде общо 10 милиона евро. От частни спонсори трябва да бъдат събрани 3 мил и 500 хиляди евро. Вече има проведени разговори.Градът ще получи милион и половина евро от наградата "Мелина Меркури".

Освен за проектите-173, които още чакат разглеждане, парите ще бъдат вложени и за ремонт на инфраструктурата. "През тази година ще работят по 7 основни проекта, сред тях са Капана, Тютюневият град, Махалата,  Адата", каза артистичният директор на фондацията Светлана Куюмджиева. Тя съобщи, че се предвижда културните прояви на острова да бъдат реализирани след като се постигне съгласие с частните собственици на острова за размера на наема, който фондацията ще плати.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама