Костадин Костадинов обвини кмета в груба намеса в работата на музея в Добрич

16:37, 08 фев 17 25 615 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„От една година стана изключително трудно и на практика невъзможно да се работи в музея заради поредица от спънки, абсолютно недопустими, груби и съвсем непрофесионални намеси във вътрешната работа на нашия музей, и заради това, че така или иначе на мен ми беше заявено, че няма как да продължа да работя вече тук“ – така пред журналисти днес Костадин Костадинов обясни причината да подаде на 30 януари тримесечно предизвестие за напускане на длъжността директор на музея.

По-рано днес, от Общината съобщиха, че „на база на отправеното предизвестие, със Заповед №2/01.02.2017 г. на Кмета на Община град Добрич е прекратено трудовото правоотношение с него на основание чл. 326, ал. 1 от КТ считано от 02.02.2017 г. В заповедта е разпоредено на лицето да се изплати обезщетение за неспазения срок на предизвестието.“

Костадинов заяви, че ще обжалва в съда заповедта на кмета Йордан Йорданов, тъй като е прекратен договорът му преди да е изтекло тримесечното предизвестие. Още повече, че в момента е в болнични. „В Закона е предвиден тримесечен срок, защото в крайна сметка аз не съм един обикновен уредник, аз съм материално отговорното лице в музей. Идеята е в този тримесечен период да има прехвърляне и лека полека встъпване в правомощия на хората, които ще дойдат след това“, коментира Костадинов.

Той заяви, че е имало директни заплахи за уволнение. „Разбира се, на мен не ми правеше впечатление, защото за нас миналата година беше изключително успешна. За мен беше важно годината да свърши, да приключим това, което сме планирали, да направим плана за следващата година. Още веднъж ще кажа: няма незаменими хора. Нещата, които съм направил в музея съм ги направил с моите колеги, на които много благодаря. Аз вече имах възможност да ги събера и да им изразя своите благодарности. Лошото обаче е, че този изключително неефикасен, некадърен, некомпетентен  безхаберен стил на управление в Общината, наложен от новия кмет, пролича и при приключване на взаимоотношенията ни“, заяви Костадинов.

Той заяви, че е имало „груба и абсолютно недопустима намеса отстрана на кмета Йордан Йорданов“,  довела до подписка на работещите в музей. Била е подкрепена от всички, без двама души. С нея те са искали да се спре персоналният натиск срещу директора. “Не заради друго, а, за да можем да работим спокойно. В един момент се получи така, че аз не идвах да работя, а да пиша обяснения“, обясни Костадинов.

По инициатива на колегите му е имало и среща с кмета. Съобщи, че Дирекционният съвет също е излязъл със специална декларация в негова подкрепа, но без резултат. Последвали втора подписка и втора среща с кмета, също безрезултатно.

„Така че, стана ясно, че има директива да бъда отстранен и махнат. В крайна сметка, аз не съм венчан за този пост“, каза още той.

Посочи, че музеят е бил първото одитирано звено на Общината, след като кметът Йордан Йорданов е встъпил в длъжност. „Дори още бях в творчески отпуск, за да работя върху дисертацията си. Оттам насетне – проверки, обяснения“, разказа Костадинов.

Заяви, че работи в музея за удоволствие. „Защото заплатата не е нещо, което мотивира хората в музея. Хората, които работят тук, са мотивирани от кауза. Обаче новият кмет направи така, че удоволствието вече го няма“, каза още Костадинов.

Съобщи, че ще продължи да работи в сферата на опазването на културно-историческото наследство. Имал достатъчно предложения, включително и от София. Разказа, че е имало моменти, в които е получавал забележки за това, че е писал нещо във фейсбук, че е говорил против министър-председателя /бившия/. „Гледаш календара и се чудиш 1986 година ли е или 2016 година“, заяви Костадинов. И изрази опасения, че с такъв стил на управление Добрич от осми в страната, по-скоро ще заприлича на бостан с пъпеши.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама