Община Русе стартира проект за градска мобилност в крайните квартали на града

16:56, 08 фев 17 25 397 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Русе и Клуб „Устойчиво развитие на гражданското общество“ са българските партньори в консорциума от 29 публични и частни организации от 5 европейски града, обединени за изпълнението на проект "CIVITAS ECCENTRIC. Иновативни решения за устойчива мобилност на хора в периферните градски квартали и товарна логистика без вредни емисии в градските центрове". Проектът се финансира в рамките на програма Хоризонт 2020 на ЕС, като за Община Русе е предвиден бюджет от 638 087,50 евро – 100 % безвъзмездна финансова помощ.

На пресконференция днес изпълнителите по проекта дадоха повече информация за това какво предстои да бъде постигнато до 2020 г.

Консорциумът предвижда мерки в градове от различен тип: такива, които са превърнали центровете си в места за атракции, а също така и градове, които се нуждаят от нови решения за мобилност в бързо развиващите се периферни зони и градове с амбиция да въведат нови информационни услуги в сферата на транспорта. По-конкретно проектните дейности ще обхванат Мадрид, Стокхолм, Мюнхен, Турку и Русе. 

Българските партньори фокусират своите действия върху подобряването на качеството на живот в кв. „Дружба“ чрез развитие и усъвършенстване на възможностите за мобилност. За целта са предвидени множество взаимно допълващи се мерки, за чието изпълнение в голяма степен се разчита на активната позиция на жителите и посетителите на квартала, както и на сътрудничеството с фирми, социални и образователни институции и други организации, работещи в тази градска зона. Комплексът от мерки съчетава политически решения с технологични новости, провокиране на гражданското участие чрез допитвания и обучения и дейности за подобрение на уличната среда. 

Списъкът от дейности включва: анализ на мобилността в квартал „Дружба“, обучения, работни семинари, конференции, интернет портал и мобилно приложение с цялостна информация за обществения транспорт, внедряване на Park & Ride система, изграждане на повдигнати пешеходни пътеки, инсталиране на светлинна сигнализация и камери, изграждане на безопасни тротоари с велоалеи и др.

Проектът ще се осъществява до средата на 2020 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама