65 % от случаите на насилие над деца са извършени в семейството

19:35, 08 фев 17 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Правителството прие Национална програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца (2017-2020). Документът съдържа осем приоритетни области. Акцент е поставен върху повишаването на ефективността на мерките за закрила и създаване на ефективна система за превенция на домашното и сексуалното насилие над децата. Набляга се върху необходимостта от разработване на нови и популяризиране на съществуващите към момента механизми, вкл. националните телефонни линии, чрез които децата да могат да сигнализират навреме за съществуващи проблеми, за да не се стига до акт на насилие.

По официална информация, в България с най-голям относителен дял е насилието над деца, извършвано в семействата – 65% от всички регистрирани случаи. Следва насилието, проявено на улицата и в училище. През 2015 г. отделите „Закрила на детето” са работили по 1839 случая, като 752 са новооткритите.

Значително е нараснала популярността на „горещия телефон” за деца – 116 111, към Държавната агенция за закрила на детето. На него през миналата година са приети 108 852 обаждания – най-високият брой, регистриран от старта на линията през 2009 г. Само за една година с близо 40% са се увеличили подадените сигнали за деца в риск, което показва, че линията е все по-разпознавана като място, на което да се потърси помощ или да се подаде информация за дете в трудна ситуация.

В документа са заложени и конкретни дейности за мониторинг и подобряване на работата на системата за закрила на детето.

Домашното насилие е социален проблем, който не е подвластен изцяло на институциите. Нормите на поведение и семейните модели са изключително значим фактор и изкореняването на изконни комплекси е задължение и отговорност и на самите граждани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама