Проект за Залдапа е победител в архитектурен конкурс

19:43, 08 фев 17 25 410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дипломен проект на тема "Епископската базилика в късноантичния град Залдапа, местността Калето, Община Крушари" на инж. Галина Чернаева е спечелил първо място на Четвъртия национален конкурс на дружество Архитектурно наследство, съобщи досегашният директор на Регионалния исторически музей в Добрич Костадин Костадинов. Конкурсът е за дипломни работи в сферата на опазване на архитектурното наследство.

Проектът е за осъществяване на консервационни мерки по отношение на обект на културно-историческото наследство. Работи се по направа на макет на крепостта Залдапа. Макетът дава визуална представа за Залдапа, със сведенията, които историците имат към настоящия момент. На него са присъстват сградите, които вече са проучени, сгради, които са картирани, но проучването им тепърва предстои, проучвани, пътната мрежа.

Макетът ще е с размери два на три метра и ще бъде поставен в градинката пред сградата Община Крушари. Идеята е впоследствие да бъде направена самата крепост Залдапа. Автор на макета е арх. Мария Петрова от Варна. За него музеят е заплатил 2 500 лева, при цена на подобни макети между 7 и 10 000 лева, обясни Костадинов.

Имало е идея макетът на Залдапа да е първият от поредица от макети на добруджански крепости, някои от които не са много известни и популярни, а някои са. Другите крепости са Славната канара, Дуранкулак - най-старият град в Европа, Калиакра, на Св. Кирил край Капитан Димитрово, община Крушари, на крепостта край Одърци, която е най-голямата и разкопана изцяло българска средновековна крепост на територията на Добричка област.

Костадинов обясни, че проекта за Залдапа ще бъде пренасочен към Община Крушари, защото смята, че там нещата наистина се случват, имат добър екип от професионалисти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама