Община Варна готова да превърне в музей къщата на Антон Новак

19:50, 08 фев 17 25 579 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Къщата, строена специално за създателя на Морската градина във Варна Антон Новак, може да се превърне в музей. Инициативата на наследниците на паркостроителя, която набира поддръжници със специална петиция, напълно се вписва в програмата на кметската администрация за съхраняване на културно-историческото наследство на града. Част от последователните усилия в тази насока е включването на имота, който е държавна собственост, в Годишната програма за управление и разпореждане с общински имоти 2017 г.  Ако теренът бъде предоставен от държавата, може да бъде открита процедура по придобиване в собственост или за управление, заяви кметът Иван Портних. 

Теренът с къщата се намира в историческото ядро на Морската градина и единственото му предназначение трябва да бъде създаване на музей, категоричен е кметът. По думите му, ако получи права върху него, общината ще търси средства за обновяване на сградата.

Сградата е строена през 1910 г. във връзка с увеличаването на семейството на Антон Новак, който освен засъздаването на Морската градина има заслуги за цялостния озеленителен план на града, за курорта Св. св. Константин и Елена и двореца „Евксиноград“.

В петицията, адресирана до областния управител на Варна, потомци и последователи на Новак молят да се предприемат всички необходими юридически действия къщата да бъде обявена за паметник на културата от национално значение. Те искат, във връзка със защитата на имота, той да остане с акта за държавна собственост и да не бъде прехвърляна собствеността му. „Единствено, ако счетете за целесъобразно, може да бъде прехвърлен за управление на Общината, но с изричното вписване в договора: за уреждане на музей на Антон Новак и създаването на Морската градина“, се казва в петицията, подписана от внука на паркостроителя Владимир Венцислав Новак, правнуците му Димитър Владимиров Новак и Димитър Антонов Новак и над 200 други граждани.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама