Над 300 бременни се включиха в кампанията на УМБАЛ „Св. Георги“ за безплатен комбиниран скрининг

08:55, 12 фев 17 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 300 бременни жени са се включили в кампанията за безплатен ултразвуков и биохимичен скрининг в първи триместър, организирана от Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги“. Данните съобщи началникът на клиниката и инициатор на кампанията доц. д-р Екатерина Учикова. Тя припомни, че комбинираният скрининг се проведе от началото на м. септември до края м.декември 2016 г. В него можеха да се включат всички бременни жени в периода между 11-а и 13-а гестационна седмица и 6 дни.

В рамките на безплатния скриниг едва при 3% от жените са открити аномалии. С висок риск са били 5 % от бременностите, като на по-голямата част от тях е направена хориална биопсия. Реално при много малък брой от пациентките бременността е била прекъсната по медицински показатели и то в края на първи триместър, а не както често се прави – във втори триместър, когато рискът и за майката е по-голям.

Сред най-често регистрираните  аномалии е хидронефрозата – задържане на урина в бъбреците, както и аномалии на гастроинтестиналния тракт. Към момента бременностите се проследяват от мултидисциплинарен екип, включващ изтъкнати специалисти от  различни  области на медицината в УМБАЛ „Свети Георги“.  Екипът бе сформиран през 2016 г. за целите на добрата медицинска практика. Негов председател е доц. д-р Екатерина Учикова.

В зависимост от натовареността на екипа ще организираме поне веднъж годишно безплатен комбиниран скрининг в първи триместър, като в него ще се включат и други акушер-гинеколози от АГ клиниката на УМБАЛ „Свети Георги“,  обеща доц. Учикова. В момента скринингът се предлага срещу заплащане по ценоразписа на болницата. Ехографският преглед се извършва на 3-ия етаж в Хирургичния блок на бул. „Пещерско шосе“ №66. 

 
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Tarorali 01:46, 15 авг 23

Варианты консультации:
1)Консультация в телефонном режиме;
2)Голосовые сообщения;
3)В письменом виде.

Время консультации и стоимость:
Расклад 1 тема - отношения, работа, любовь - 400 грн.
Консультация 30 мин. в телефонном режиме - 1500 грн.
Консультация 60 мин. в телефонном режиме - 2000 грн.

Сайт с контактными данными (Intagram, Facebook, Телефон, Telegram, Whatsapp) - https://clck.ru/35KA54

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама