Новата централа на "Епъл" - без прагове и с i-тоалетни

09:06, 12 фев 17 / Свят 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стив Джобс, покойният съосновател на "Епъл" (Apple), накара производителите за слагат от вътрешната страна на компютрите Macintosh подписите на екипа му като демонстрация на това колко много държи компанията и на най-дребните дейтайли.

Последното му дело - огромната кръгла централа на световния гигант в Купертино, щата Калифорния, обещава да не отстъпва от този стандарт, разказва "Ройтерс". Нищо - от проектирането на окабеляването до това как да бъдат прикрити тръбите - не е подминало вниманието на дизайнери и възложители.

Изграждането на комплекса с разгърната площ от над 260 хиляди квадратни метра, се оказва не само инженерно, но и дизайнерски предизвикателство. Това вероятно е и една от причините да не бъдат спазени първоначалните очаквания на Джобс "корабът-майка" да бъде открит през 2015г. Все по-вероятно е това да стане през април 2017г., пишат американските медии, които допълват, че за това отлагане е допринесло и бавното одобряване на проектите от институциите.

Разговори на "Ройтерс" с почти 20 настоящи и бивши работници на строежа разкрива, че визията на "Епъл" за изработване на съвършен потребителски продукт трудно се пренася в толкова сложно съоръжение. Източниците на "Ройтерс" говорят при условие, че имената им ще бъдат запазени в тайна, защото са подписали клауза за конфиденциалност.

Няма официални данни за разходите, но се предполага, че те ще надхвърлят 5 млрд. долара. Тази сума посочиха бивши ръководители на проекта, а в интервю през 2015г. главният изпълнителен директор Тим Кук не я опроверга. Бивш ръководител на строежа допълва, че повече от 1 милиард долара са предвидени за вътрешното оформление.

Плановете на "Епъл" бяха показани през 2011г. и след толкова години и милиарди долари, вложени в проекта, някои архитекти повдигат въпроси дали компанията се е съсредоточила върху важните елементи.

Луиз Мозинго, преподавателка в Университета на Калифорния, Бъркли, коментира, че централата се очертава като изключение от тенденцията да се строят открити офис пространства за стимулиране на сътрудничеството между служителите. Огромната кръгла сграда, която мнозина сравняват с космически кораб, може да се окаже трудна дори за ориентиране кое къде се намира, отбелязва председателката на Департамента по ландшафтна архитектура и планиране на околната среда.

"Не става дума за увеличаване на производителността в офис пространството, а за създаването на символичен център на тази глобална компания. Те създават една икона", допълва тя.

Технологичните компании обикновено предпочитат бизнес паркове, където могат да наемат или напускат площи според възхода и спадовете си. Но това, което Стив Джобс представи като Apple Campus 2 малко преди смъртта си, бележи нова глава в архитектурата на Силициевата долина.

Когато бъде завършен, комплексът ще приюти до 14 200 служители, пише Дневник.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама