Старческият дом в Шумен подпомогна кампанията за нов апарат в болницата

11:52, 12 фев 17 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Три чувала с пластмасови капачки събраха от Дом за стари хора "Д-р Ст. Смядовски" в Шумен в помощ на кампанията за събиране на пластмасови капачки за рециклиране, за закупуване апаратура за неонатологичното отделение на болницата в града. Това съобщи за Topnovini.bg директорката на заведението Милена Събева.

Съвместно с Народно читалище „Тодор Петков” домът е подпомогнал с капачки и болница „ Св. Анна” във Варна.

От дома за стари хора са събрали сумата от 86,50 лева, която е предоставена на инициативния комитет от Шуменския университет в помощ на двете деца от Хитрино, който останаха без родители. 

В старческия дом изработват поздравителни картички, оригами, шият чорапи, както и мартеници.

Възрастните хора имат назначени няколко терапии, като арт терапия и музико терапия.

„Възрастните живеят един спокоен живот, като са изцяло подкрепяни от персонала на заведението. Важно е да се знае, че нашите клиенти не са скрити, изолирани или пренебрегнати от обществото”, съобщи Милена Събева.

Домът за стари хора е често посещаван от танцовия състав на СУ „ Сава Доброплодни”

Възрастните хора редовно гостуват на  НЧ „Тодор Петков”.

 „Живущите тук имат нужда от внимание, социални контакти, посещения от близки и приятели. Опитваме се по всякакъв начин да разнообразим ежедневието им. За редовните им занимания с плетене имат нужда от прежда”, допълни още Милена Събева.

Капацитетът на дома е 110 места, а към момента там са настанени 104 потребители. 66 от тях са жени и 38 мъже. Най-възрастният в дома е на 96 години, а най-младият е на 63.

Община Шумен отпуска 6 583 лева на място за година. Всеки постъпил в дома заплаща такса, която е регламентирана от 70 до 100 % от личните доходи на месец.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама