Германия избира новия си президент, най-харесван е Щайнмайер

13:51, 12 фев 17 / Свят 25 243 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутати от Федералното събрание на Германия се събират днес за избора на нов президент на страната. 

Общо 630 депутати от Бундестага и 630 представители на федералните провинции ще гласуват в Берлин, като кандидатът трябва да получи подкрепата на най-малко 631 от тях, пише БГНЕС.

Според социологическите проучвания най-голям шанс има представителят на социалдемократите Франк-Валтер Щайнмайер. Той е подкрепен както от своята партия, така и от Християндемократическия съюз (ХДС) и Свободната демократическа партия (СвДП). Анализаторите смятат, че той ще получи гласове и от редиците на „Зелените“.

16-ото по ред Федералното събрание ще бъде открито от председателя Норберт Ламерт, а резултатите от преброяването ще станат известни около 14 часа местно време.

Вчера немският вестник „Билд ам Зонтаг“ обяви, че повече от половината германци очакват бившият външен министър Франк-Валтер Щайнмайер да бъде добър държавен глава. Това мнение споделят 59% от гражданите. В същото време 19% смятат обратното.

Още през юни настоящият президент Йоахим Гаук заяви, че не иска да се кандидатира за следващ президентски мандат, като обясни това си решение с възрастта. Гаук е роден през 1940 г. и имаше всички шансове да бъде преизбран. Той ще остане на поста до 17 март.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама