Експерти търсят спасение за старите къщи на Варна

14:05, 12 фев 17 25 283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Консултативният съвет за опазване и защита на недвижимото културно наследство във Варна се събира на заседание утре. Срещата от 16 ч. в зала „Варна“ е предизвикана от гнева на варненци от продължаващото разрушаване на старите къщи в града и от страха, че ще изчезнат последните останки от една велика варненска цивилизация, просъществувала в периода след Освобождението до 1944 г.

Най-пресният пример за разрушаване на архитектурен уникат е от миналата събота, когато без никакви санкции от страна на общината багер бутна т.нар. Розова къща на ул.“Цар Петър“ №4. Тя бе в списъка от 250 сгради, предложени от общинската администрация за паметници на културата, които вече втора година чакат одобрението на Националния институт за недвижимо културно наследство.

„Отговорността за изчезването на тази цивилизация е на всички нас и ние не бива да бягаме от нея, нито да се ограничаваме само с коментар. Смятам, че сме длъжни да приемем предизвикателството на варварите и да спасим града си, докато той все още се намира в настоящето и докато все още не е заменен окончателно от безлични китайски стени от бетон и стъкло, овехтели и оглупели още когато са начертани и много преди да бъдат построени“, обясни председателят на Консултативния съвет Николай Савов.

Съветът бе учреден преди три години по инициатива на Варненското историко-архитектурно дружество „Наследство”. Членовете му са свободни хора, всеки от тях е експерт в своята област и всеки от тях в определен момент е изказал ясно и гласно болката си от сриването на варненската материална памет. Съветът е упълномощен да обсъжда различни предложения, внесени в Община Варна, за събаряне, намеса или промяна в архитектурните ансамбли на града ни. Той дава своите писмени становища на кмета и на главния архитект на Варна, има право на предложения в Общинския съвет, в областната управа и в Министерството на културата.

Дали си върши работата, какво може да се добави за нейната ефективност, с какво всеки варненец може да помогне за спасяването на общото културно наследство – това ще обсъжда съветът на утрешното си заседание. В дневния ред е включено и разглеждане на строителни предложения по улиците „Братя Шкорпил“ и „Хан Омуртаг“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама