Бургас обединява опит в разработването на културни продукти с италиански и германски общини

14:30, 12 фев 17 / Култура 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заместник-кметът на Бургас Йорданка Ананиева е входирала докладна записка в местния парламент, с която предлага той да упълномощи кмета Димитър Николов да подпише Споразумение за партньорство с дружество „Регио Аугсбург Туризъм“ към Община Аугсбург (Германия) и Община Витербо (Италия) при решение на Европейската комисия за изпълнение на проект „Виа Аква“. На 26 юли 2016 г. с Решение на Общински съвет – Бургас, Община Бургас получи разрешение за подаване на проектно предложение „Виа Аква“ в партньорство с посочените две Общини.

Основната цел на проекта е обединяване опита на общините по отношение на опазването на културно-историческото наследство, развитие на съществуващи и разработване на нови културни продукти.

Една обща културна концепция ще свърже европейски градове, специализирани от древни времена в различни области на приложение на водата – водоснабдяване, водна енергия, минерални извори, водата като транспортен път. Община Бургас се включи в проектно предложение „Виа Аква“ с туристически комплекс „Акве калиде“. Древната история на селището, широката му известност като лечебен курорт по времето на неговия разцвет, устойчивостта в експлоатацията на минералните извори през вековете и не на последно място – настоящото му възраждане като модерен културно - исторически център, правят туристически комплекс „Акве калиде“ подходящ партньор спрямо изискванията на проекта.

Проектното предложение беше подадено на 23.11.2016 г. и се очаква становището на Европейската комисия за избора на проектите, които ще бъдат финансирани по реда на програма „Творческа Европа“ за 2017 г.

При одобрение на проектно предложение „Виа Аква“, е необходимо Община Бургас да подпише партньорско споразумение с дружество „Регио Аугсбург Туризъм“ към Община Аугсбург (Германия) и Община Витербо (Италия). Участие в дружество „Регио Аугсбург Туризъм“ имат Община Аугсбург (50%), Област Аугсбург (30%) и Област Айхах-Фридберг (20%).

Докладната на Ананиева е входирана за разглеждане от постоянните комисии по „Правни въпроси”, „Туризъм” и „Международно сътрудничество, оперативни програми и неправителствени организации".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама