АНТИСПИН кампания по случай Деня на влюбените започва РЗИ-Разград

15:21, 12 фев 17 25 410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Регионалната здравна инспекция в Разград стартира АНТИСПИН кампания по повод 14 февруари - Деня на влюбените, съобщиха от ведомството. Инициативата е част от втория етап на националната АНТИСПИН кампания. Тя се провежда за четиринадесета поредна година от програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" на Министерството на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, в партньорство с регионалните здравни инспекции, общини, неправителствени организации, училища и медии.

Планираните дейности ще се проведат от 13 до 24 февруари. Предвидено е да се проведат интерактивни обучения на тема любов, здраве и секс с ученици над 16 годишна възраст от Професионалната гимназия в Кубрат, СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Самуил и ПГВМЗ „Ал. Стамболийски“ – Лозница.

Ще има обучителна кампания чрез презентация за начините на разпространение и предпазване от заразяване с ХИВ/СПИН под мотото „Ние сме ЗА превенцията на ХИВ“ чрез презентация. Тя ще се осъществи в партньорство с Превантивно-информационен център по наркотични вещества в Разград.

Ще бъде предоставена и възможност за доброволно и анонимно изследване за ХИВ и трансмисивни инфекции на учениците над 16 годишна възраст, от мобилен екип на здравната инспекция, във ВУИ „Н.Й.Вапцаров“ – Завет.

По време на кампанията ще се разпространяват здравно - образователни материали и презервативи сред целевите групи, с партньорството на БМЧК и с Превантивно-информационния център по наркотични вещества.

Предвижда се да се проведе и кампания за безплатна и анонимна диагностика на ХИВ и други трансмисивни инфекции за граждани. Изследванията ще се правят в сградата на РЗИ - Разград, всеки делничен ден от 8,30 до 15,30 часа.

От здравната инспекция информират, че в Разградска област през миналата година за ХИВ/СПИН са били изследвани общо 965 човека. От тях 678 са били жени, а останалите мъже. Всички изследвани са с негативен статус за ХИВ. През цялата 2016 г. и до 10 февруари тази година няма регистрирани случаи на ХИВ в област Разград.

По данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН" към Министерството на здравеопазването от началото на годината до първи февруари са открити нови 13 ХИВ-серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната официално са 2 487 лица.

И през миналата година се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над четири пъти по-голям от броя на жените.

Приблизително 90% от новорегистрираните с ХИВ-инфекция в България през 2016 година са инфектирани по сексуален път.

През 2016 г. над 336 000 изследвания за ХИВ (по различни поводи) са направени в КАБКИС в РЗИ, НПО, лаборатории и лечебни и здравни заведения в страната, допълват от РЗИ - Разград.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама