Швейцария прие опростени правила за гражданството на имигрантите

16:33, 12 фев 17 / Свят 25 245 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Гласоподавателите в Швейцария одобриха предложението за опростени правила за получаване на гражданство за трето поколение имигранти.

Резултатите от провелия се днес референдум се разглеждат като поражение над десните националисти, които повдигнаха опасения за даването на паспорт на повече мюсюлмани.

По информация на обществената телевизия RTS, подкрепящите промените граждани са изпълнили и двата критерия, необходими за законната тежест на общественото допитване.

Правителството, както и повечето депутати и политически партии, подкрепяха предложението, което ще позволи на внуците на имигрантите да пропускат няколко стъпки в дългия процес по получаване на швейцарски паспорт,  припомня БГНЕС.

Такава процедура не се понрави на крайнодясната националистическа Швейцарската народна партия (SVP), която постави въпросите на исляма и националната идентичност в центъра на дебата. Членовете на партията се притесняват от рисковете повече мюсюлмани да получават гражданство, което може да доведе до „загубата на швейцарски ценности“.

Според данни на вътрешното министерство по-малко от 25 000 души в близо 8-милионната страна се квалифицират като имигранти от трето поколение. Повечето от тях са италианци, следвани по численост от турци и граждани от Балканите.

Въпреки това от Швейцарската народна партия призоваваше гражданите да гласуват с „не“ на референдума, на основание, че през следващите години имигрантите от трето поколение няма да са с европейски произход.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама