Протест срещу Луковмарш: Нацизмът не е забавен

16:51, 12 фев 17 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Под мотото "Нацизмът не е забавен" мирно шествие се отправи днес към Столична община с искане да не се дава разрешение за провеждането на Луковмарш.

"Важно е за поредна година Столична община да не издаде съгласувателно уведомление на Луковмарш", заяви организаторката на протеста Теодора Георгиева.

Според нея Луковмарш провокира крайно десни идеи. "Това е грозното лице на национализма, което не трябва да има публични прояви. Това е пропаганда на крайно дясна идеология", заяви Георгиева.

По думите й подобни прояви са опасни за обществените настроения. Организаторите категорично се разграничават от партии.

Теодора Георгиева протестира срещу факта, че Луковмарш ще се проведе ден преди честванията за Васил Левски.

Тази година шествието ще се проведе на 18 февруари от 17:30 часа. Сборен пункт е обичайното място в София - пилоните до НДК, съобщи БГНЕС.

Протестиращите бяха охранявани от служители на реда. В подкрепа на шествието дойдоха и антинацисти от Гърция.

Христо Николов Луков е български офицер (генерал-лейтенант), преподавател по военно дело и политик. Министър на войната на Царство България в периода 1935 - 1938 година и ръководител на ултранационалистическата организация Съюз на българските национални легиони (СБНЛ) (1942 - 1943 година). Убит е от комунистическа група, съставена от Виолета Якова и Иван Буруджиев.

В памет на Луков от 2003 година насам ежегодно се провежда траурното факелно шествие Луковмарш. Поради близките си връзки с тоталитарния националсоциалистически режим на Третия Райх, както и заради дейността си като ръководител на силно повлияния от националсоциализма и фашизма СБНЛ, Луков често е критикуван остро и получава противоречиви исторически и политически оценки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама