Община Русе отново ще се бори за "Етикет за иновации и добро управление на местно ниво" на Съвета на Европа

17:02, 12 фев 17 25 280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общински съвет - Русе ще разгледа предложение Община Русе да участие в процедурата по присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво през 2017 г. на общината. Това става ясно от докладна записка, постъпила за разглеждане в местния парламент от името на кметската администрация. 

Община Русе ще трябва да приеме 12-те принципа за добро демократично управление на Съвета на  Европа и се ангажира да продължи да ги прилага в дейността си. 

Доброто управление е цялостна визия, основаваща се на принципи, правила и практики, развити в различни страни с утвърдена демокрация, коментират вносителите на предложението. Стратегията се базира на вече извършеното в сферата на доброто управление от СЕ и други международни организации. Техният опит и достиженията на правото на СЕ в сферата на демокрацията, човешките права и върховенството на закона са обединени в заложените в Стратегията принципи на добро демократично управление. Етикетът удостоверява, че местната власт се придържа към тези дванадесет принципа на добро демократично управление, които е приела. С Етикета се декларира, че управлението в дадена община отговаря на определени изисквания за качество на предоставените услуги. 

През 2013 г. Община Русе стана една от 16-те български общини, на които бе присъдена престижната европейска награда Етикет за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа. Срокът на валидност на Етикета е 2 години. В тази връзка Община Русе получи покана от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за включване в Четвъртата процедура по присъждането на Етикета, която стартира на 10 януари 2017 г. Участието на Община Русе в процедурата за присъждане на Етикет за добро управление на местно ниво е възможност да защитим полученото високо признание и да докажем, че управлението в Община Русе продължава да отговаря на определените европейски изисквания. Крайният срок за кандидатстване е 11 април 2017 г. 

Принципите на добро демократично управление на местно ниво са:

Честно провеждане на избори, представителност и обществено участие - да се осигурят реални възможности за всички граждани да упражняват правото си на глас по въпроси от обществен интерес;  Отзивчивост - да се осигури непрекъснато във времето посрещане на нуждите и законно обоснованите очаквания на гражданите от страна на местните власти;  Ефикасност и ефективност - да се гарантира постигане на целите чрез оптимално използване на наличните ресурси; Откритост и прозрачност - да се осигурява обществен достъп до информация  и да се улеснява разбирането за това, как се решават обществено значимите въпроси; Върховенство на закона - да се гарантира честност, безпристрастност и предсказуемост;  Етично поведение - да се гарантира, че общественият интерес е поставен над личните интереси; Компетентност и капацитет - да се гарантира, че местните представители на населението, както и назначаемите служители са в състояние да изпълняват своите задължения; Иновации и отвореност за промени - да се гарантира, че се извлича практическа полза от въвеждането на нови решения и добри практики; Устойчивост и дългосрочна ориентация - да се взимат под внимание интересите на бъдещите поколения; Стабилно финансово управление - да се гарантира целенасочено и продуктивно използване на обществените фондове; Човешки права, културно разнообразие и социално единство - да се гарантира, че са защитени всички граждани и е зачетено човешкото им достойнство, както и това, че никой от тях не е дискриминиран или изключен от обществения живот; Отчетност - да се гарантира, че избираемите представители на властта и назначаемите общински служители поемат и носят отговорност за своите действия.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама