Фабриките около Пловдив се множат

17:25, 12 фев 17 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обратно на популярното мнение, че в България не се произвежда нищо - фабриките около Пловдив се множат, според филмът на bTV Репортерите. „В момента това, което един работник получава за себе си, е между 800–1000–1200 лева в зависимост от неговата квалификация. Имат ли добра квалификация, хората получават и добро възнаграждение ”, коментира инж. Пламен Панчев, създател на „Тракия икономическа зона“ и председател на „Клъстер Тракия икономическа зона“.

„Напоследък често се забелязва, че ако средни или големи компании навлизат в България за първи път и искат по-бързо да намерят хора, те таргетират между 10-20% над средните заплати за конкретния сектор. Тогава нещата стават много по-лесно”, казва зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов.

„За последните 3 години ръстът на заплатите е около 30% и това заедно с област Русе е може би най-бързо в страната…. В индустрията заплатите растат по-бързо, отколкото в услугите, макар че те са скачени съдове - когато покупателната способност расте, тези хора започват да дават повече пари за наеми и за услуги”, обяснява икономическият наблюдател от „Индъстри Уоч“ Георги Стоев. Той посочва, че в района на Пловдив „са заети около 72 000 човека в този сектор на икономиката и това е повече от София, повече от Варна и Бургас взети заедно и повече от всяка друга област на България”.

Всяка година тук се търсят между 3000 и 5000 нови служители. Част от работодателите от ТИЗ вече обръщат поглед за служители и към Северозападна България, където безработицата на места е над 50%.

„Това е една възможност и за хората, и за компаниите. От една страна хората да видят още една алтернатива за работа в България, алтернатива на това да отидат в чужбина и да работят по-ниско квалифицирана работа, а от друга страна компаниите да намират повече и по-качествени работници”, заяви зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама