С няколко събития Приморско и Несебър отбелязват празника на любовта и виното

17:35, 12 фев 17 25 299 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С няколко събития, посветени на празника на любовта и виното, ще бъде отбелязан 14 февруари в Несебър и Приморско, съобщиха от местните Общини.

Празничната програма във вторник по всички населени места в община Приморско ще е съпроводена от зарязване на лозя, дегустации на вино с конкурсен характер, музика и забавления. Атракция в Ново Паничарево ще е и сключване на граждански брак в деня на влюбените.

Празникът на винарите и лозарите ще започне от 10:00 часа във Веселие, където ще бъде извършено ритуално  зарязване. След това в местното читалище най-добрите винопроизводители ще се включат в конкурс за титлата „Цар на виното“.

Тази година освен традиционните ритуали на Трифон Зарезан в Ново Паничарево, две двойки ще сключат граждански брак. На връх празника на любовта младоженците ще се врекат във вечна вярност, като ще кажат заветното „Да“ в местното кметство.

От 10.30 ч. ще започне празникът в Ясна поляна, а от 11.00 часа в Писменово. Там също са подготвили ритуали, с които ще почетат Трифон Зарезан и любовта.

В Приморско честването на Свети Трифон Зарезан ще започне от 11.30 ч. За здраве и берекет през цялата година местните жители ще спазят традицията и ще зарежат лозята. Празничната програма ще продължи в залата на общината, където своето творчество ще представят самодейците от секстет „Приморско“. Изпълненията на възпитаниците на Христо Йорданов ще бъдат специален поздрав за жителите и гостите на морския град.

Първата проява по случай двойния празник в Несебър ще започне от 11:00 часа в Демонстрационния център на занаятите на ул. „Отец Паисий“ № 46  в новата част на града. Там ще бъде пресъздаден  ритуалът „Зарязване на лозята“, след което доброто настроение продължава с концерт, в който ще участва ФФ „Българка“.

Малко по-късно - от 17.30 ч., ще бъде открита тематична изложба под надслов „Вино и любов“ на Дружеството на несебърските художници. Арт творбите ще могат да бъдат видени в градската галерия в Старинен Несебър  на ул. „Месамбрия“ № 20. Половин час след откриването на експозицията – в 18 ч.,  ще започне концертът „За любовта, която опиянява…“  в читалището.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама