Руснаци пристигат в Свети Влас за празника на лозаря

20:16, 12 фев 17 / Любопитно 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С ритуално зарязване на лозята, музика и червено вино Свети Влас ще отбележи 14 февруари – Ден на лозаря, съобщиха от местното Кметство. Очаква се тогава да пристигнат много гости от страната и чужбина, най-вече руснаци, които искат да видят как се празнува тук ритуалът в чест на Свети Трифон. Такъв в Русия няма, каза кметът на Свети Влас Иван Николов.

Той сподели, че в навечерието на празника местните са в трепетно очакване на виненото тържество.

„Не бива да забравяме родните традиции и трябва да отдадем заслужена почит на лозарството”, заяви кметът.

Ритуалното зарязване на лозята ще се извърши в местността „Бадемите”. Народното веселие ще започне от 10.00 часа, от центъра на града. Оттам ще тръгне шествие с музика и песни от българския фолклор. То ще стигне до лозница, близо до морето, където лозари и винари ще извършат зарязването. Ритуалното зарязване ще се разиграе около богата трапеза с обредни хлябове и червен еликсир. Свещеник ще отслужи водосвет за здраве и берекет през годината и ще напръска лозите със светена вода, за да е богата реколтата.

Празникът ще продължи пред Културния дом под съпровода на гайди и тъпани. Там ще има народно веселие и кръшни хора, водени от читалищните самодейци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама