Кметът: Търси се причината центърът на Добрич да изглежда като бомбардиран

14:22, 13 фев 17 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Извършва се преглед на договорите по проекта за реконструкция на пешеходната зона в Добрич, за да се установи причината обновеният център на града да изглежда като след бомбардировка. Преглеждат се всички срокове – гаранционни, за мониторинг, устойчивост на проекта и т.н., съобщи кметът Йордан Йорданов.

Той увери, че се търсят варианти за решаване на проблема. „И решение, без значение, дали е по-дългосрочно, също ще бъде дадено“, увери той.

Общината ще се възползва от правото си на информация като бенефициент по проекта, за да се изясни дали проблемът е технологичен, свързан с неспазване на технологичните процеси или е проблем от строителя.

„Всичко това през следващите дни и седмици ще бъде изчистено и уверявам, че ще бъде дадена подробна информация какво е установено и какви мерки са предприети“, заяви кметът.

„Важно е да се знае, че нито за миг няма да позволим да не се вземе адекватно решение за развитието на казуса „център“, увери той.

Йордан Йорданов обясни, че за проблема с потрошените плочки в центъра на Добрич вече знаят дори и софиянци. „Много хора изразиха мнение, че подобни плочи са се използвали в София и Бургас и няма проблеми. Това ме навежда на мисълта, че има технлогични проблеми, които не са спазени. Така че, ние търсим причината, поради която са се получили тези проблеми. Искаме първо да направим проверка на технологията. Връщаме се назад и търсим технологичните пропуски и проблеми. Оттам нататък ще търсим кой носи отговорност и каква е вината“, обясни кметът.

Той увери, че Общината ще се възползва и от гаранционните условия по договора.

Проектът „Реконструкция на бул. „25-и септември” – пешеходна зона се финансира от оперативна програма „Регионално развитие“ с 5 013 386 лв. Реализира се в периода юли 2010 – юли 2012 г. Обновеният център бе открит на 18 септември 2011 г. в присъствието на премиера Бойко Борисов.

Проектът включваше подновяване на  29 дка пешеходна зона, създаване на  4 нови детски площадки, поставяне са пейки. Засадени бяха нови декоративни храсти и дървета, които се напояват с автоматизирана система.

 Плочите, с които е застлан центърът, са внос от Португалия. Те са от печена глина, по технология, известна като клинкер.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама