Партиите в Шумен се разбраха за съставите на секционните комисии

16:20, 13 фев 17 / Политика 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Партиите в Шумен се разбраха за състава на секционните избирателни комисии в общината за извънредния вот на 26 март.

Общият брой на членовете в комисиите е 1097. Най-голямата парламентарно представена сила ГЕРБ получава 43 председателски места, 42 зам.-председателски още толкова за секретери и 279 членове.

Председателите на секционни комисии от БСП са 22, зам.-председателите 23, секретарите също са 22, а членовете 117.

Представителите на ДПС, които ще оглавят секционни избирателни комисии са 18. Движението има право на 17 зам.-председатели, 18 секретари и 92 членове.

Общо 13 председателски места получиха партиите от Реформаторския блок. Същият е броят на зам.-председателите и секретарите, а 67 са членовете на комисиите.

Патриотичният фронт получи 10 председателски места и по още толкова зам.-предеседателски, секретарски и 67 членове.

От ББЦ взема 9 председателски позиции, 8 зам.-председателски, 8 секретарски и 43 места за членове на секционни избирателни комисии.

Партиите „Атака” и АБВ получават по 6 предсидателски места, 7 зам.-председателски, 7 секретарски и по 33 за членове.

В секция под 500 избиратели комисиите ще са от 7 члена, а в тези с по-голям брой гласоподаватели 9. Подвижната избирателна секция ще има 5 члена. Те ще бъдат излъчени от ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака”.

Оказа се че в избирателната секция в село Мадара председателя е от Патриотичния фронт, а зам.-председателя от „Атака”. Двете партии обаче ще се яват на изборите в коалиция и това наложи смяна на позициите. Така от Реформаторския блок се съгласиха председателското място в Мадара да се заеме от техен човек, а в село Радко Димитриево комисията да се оглави от представител на патриотите.

От БСП поискаха техен човек от 96 секция в село Белокопитово да премине в секция в Мадара или Царев брод, а на размяната се съгласиха от ББЦ.

Съгласно Изборния кодекс Районната избирателна комисия трябва да назначи секционните комисии до 28 февруари, а до 15 март членовета на подвижната избирателна секция.

районните избирателни комисии назначават секционните не по-късно от 25 дни преди датата на вота.

По предложение на кмета на Шумен Любомир Христов представителите на партиите ще се съберат на заседание, за да определят местата за поставяне на агитационни материали. „Ще проучим опита на Търговище, защото там Общината е определила места за разлепяне на плакати. Те се разпределят между партиите чрез жребий. Целта е по-лесно да се премахнат агитационните материали след края на изборите”, уточни кметът Любомир Христов. Предложението му бе прието от всички представители на партии.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама