"Нова република" излиза с предложение за общ пакт срещу корупцията

17:05, 13 фев 17 / Политика 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За нас винаги единството на дясната и демократична общност в България е било първостепенно, а единство означава десните да осъзнаят, че са алтернатива на ГЕРБ в дясното политическо пространство. Това заяви на пресконференция в Плевен Радан Кънев – председател на ДСБ и лидер на дясното обединение „Нова Република“., Той подчерта, че Плевен е може би най-яркият пример за обединение вдясно. Той посочи за пример успешните коалиции зад бившия плевенски градоначалник Найден Зеленогорски, както и тази зад настоящия Георг Спартански.

Радан Кънев сподели, че преди седмица „Нова Република“ се е обърнала към всички политически партии, които се регистрират за предстоящите парламентарни избори, с предложение за подписването на общ пакт за растеж без корупция. Така ще се гарантира широко парламентарно мнозинство за няколко ключови мерки, които могат да "отпушат" икономическото развитие на страната.

Пактът се състои  само от 5 точки и е съвсем прост, каза Кънев, Той посочи, че на първо място документът апелира за постигане на съгласие за въвеждане на правосъдие по румънски модел със съответните независими агенции за борба с корупцията и тероризма към Прокуратурата, оглавявани от зам.-главни прокурори, независими от главния прокурор. 

Второ – въвеждане на истинска политическа и финансова децентрализация в България с предложена конкретна мярка – 50% от данъка върху доходите на физическите лица и 50% от корпоративния данък да остават на територията на общината, в която за изработени. 

Трето – ДДС да бъде намален на 9% за 3 вида стоки – основни хранителни продукти, произведени качествено по традиционен метод; книги и учебници и лекарства. 

Четвърто – конституционна забрана за изсичане на вековни гори и такива в национални паркове и пето – безусловна забрана на рекламата на хазартни игри.

За една седмица нито една политическа сила не е  приела тези 5 точки, които би трябвало да са предмет на съгласие на цялото общество. За нас това означава, че няма реална воля за борба с корупцията и за освобождаване на общините и бизнеса от държавния и чиновнически рекет, заяви Кънев.

На журналистически въпрос кой ще бъде водач на листата в Плевен, лидерът на ДСБ отговори, че вече има съгласие кой да бъде водачът и на листата  в Плевен , но отказа да го назове, като отбеляза че той вероятно предпочита да се представи лично.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама