Каква наказателна отговорност носят непълнолетните хулигани, разискваха в Русе

23:12, 13 фев 17 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В рамките на  Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ за втори път младши съдия Атанас Димитров се срещна с ученици от Профилирана английска гимназия „Гео Милев“ гр. Русе и изнесе лекция пред тях по темата „Хулигански прояви на непълнолетни лица и последици“. 

Това съобщиха днес от Окръжен съд - Русе.

Мероприятието се състоя на 10 февруари в рамките на един учебен час, като пред петдесет ученика съдия Димитров разясни що е то „престъпление“ и „нарушение“ и по какъв начин се санкционират извършителите на такива деяния. Значителна част от лекцията беше посветена на наказателната отговорност на непълнолетните лица и наказанията, които могат да им бъдат налагани, както и на възпитателните мерки по Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

В рамките на лекцията беше разгледано престъплението „хулиганство“ по Наказателния кодекс, нарушението „дребно хулиганство“ по Указа за борба с дребното хулиганство, както и „спортното хулиганство“ по Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия. В края на лекцията учениците трябваше да решат няколко реални казуса, касаещи хулигански прояви на непълнолетни лица.

По време на срещата учениците задаваха различни въпроси по темата, като например: „Престъпление или нарушение е драскането с графити по обществени сгради?“, „Престъпление или нарушение е сбиване в дискотека, съпроводено с хвърляне и чупене на чаши?“. Съдия Димитров отговори на зададените въпроси като мотивира отговорите си и обясни какви биха били последиците за извършителите в такива ситуации.

Темата за „хулиганските прояви“ съдия Димитров ще представи и пред ученици на Математическа гимназия „Баба Тонка“ гр. Русе през идния месец, отново в рамките на Образователната програма.

През месец март десетокласниците от Английската гимназия ще се срещнат със съдия Антоанета Атанасова, която ще им представи темата „Разделение на властите“, а от съдия Николинка Чокоева ще научат „Как можем да защитим правата си чрез съдебните институции“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама