Дворецът в Балчик със Златен приз за развитието на културния туризъм

07:51, 17 фев 17 25 410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на туризма Стела Балтова връчи награда в категория „Развитие на културния туризъм“ на Държавен културен институт Културен център „Двореца“ – Балчик.

Отличието е част от годишните награди „Златен приз“ 2016 на списание „Туризъм и отдих“ и беше прието от директора на Двореца Балчик Жени Михайлова на церемония в рамките на 34-то издание на международното туристическо изложение „Ваканция и СПА Експо“ в Интер Експо център.

„Удоволствие е да връча наградата на „Двореца“ с пожелание тя да бъде стимул за развитието на туризма в това невероятно райско късче на България“, каза служебният министър на туризма.

„Чест е да получа тази награда. Зад нея стои цял екип от хора, за който Дворецът е кауза и съдба. Знаете, че имаме над 200 архитектурни и исторически елементи и артефакти“, благодари Жени Михайлова.

2016 година е един от най-успешните сезони за ДКИ „КЦ „Двореца” за последните три години. „Изминалата година ще я запомним с един много висок резултат”, заяви преди време пред журналисти Жени Михайлова. Приходите на „Двореца“ са над 1 500 000 лева /след облагане/ при 1 190 930 лева през 2015 година. Повече туристи са разгледали забележителностите в архитектурно-парковия комплекс. Отбелязан е ръст 25 на сто спрямо посетителите през цялата предходна година, посочи директорът на културния център. Най-многобройни през 2016-а са туристите от Румъния, следвани от българи, руснаци, германци. Около 30 на сто е ръстът на полския пазар и 25 на сто на чешкия, добави Михайлова. Тя коментира, че непрекъснато се разширява и "географията" на туристите, привлечени от архитектурно-парковия комплекс, които вече идват и от Китай, Корея, Аржентина, и от други далечни страни. "Двореца" е бил сцена на повече от 60 културни събития през годината, между които международни и национални фестивали, пленери, спектакли.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама