Задържаха седем българи за телефонни измами в Гърция

10:43, 17 фев 17 / Свят 25 229 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Задържаха седем български граждани участвали в организирана престъпна група  за измами в Гърция, предаде БГНЕС.

По първоначални данни в престъпната група са участвали повече от 20 души – български и гръцки граждани, занимавала се с извършване на телефонни измами на територията на Солун за периода 5 май – 28 юни 2015 г.

Мъжете са заъдржани с европейска заповед за арест и са предадени вчера от дирекция „Международно оперативно сътрудничество” на гръцките власти, а конвоирането на групата бе осъществено от служители на Главна дирекция „Охрана“ към Министерството на правосъдието. 

Участниците в престъпната група са действали по две измамни схеми – внезапен здравословен проблем с роднина, настанен в болница и нуждаещ се от средства за лечение , или „близък“, причинил тежко пътно-транспортно произшествие със загинало дете, който спешно се нуждае от пари, за да избегне ареста и да заплати разноски по лечение на пострадали от катастрофата.  Измамниците се представяли за лекари, адвокати или техни роднини.

Най-предпочитаните жертви били тези на възраст. За да бъдат държани под напрежение и да не могат да се свържат с техните истински близки, още докато разговорите продължавали, двама от участниците в групата отивали пред домовете на възрастните хора, повтаряли неверните данни и обяснявали, че са изпратени от съответния човек.

Установено е, че за периода, в който са действали, участниците в групата са атакували общо 34 възрастни хора, 20 от тях не успели да заблудят, други 14 превърнали в свои жертви, от които са взели различни суми пари и ценни вещи.

Общата парична сума, която са придобили по престъпната схема се равнява на 257 640 евро, както и скъпоценности на неустановена стойност.

Арестите са продължение на предприети съвместни действия на българската и гръцката полиция, в резултат на които в началото на миналата година на българска територия, в Банско, е задържан Х.К. на 27 години, с кипърско и българско гражданство, който по първоначални данни се водел и лидер на групата

В края на миналата година и януари 2017 г., под ръководството на ГДНП, на територията на Великотърновска и Русенска област са установени и задържани и останалите седем български граждани, участници в престъпната дейност.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама