„Тайната вечеря на Дякона Левски“ оживява на бургаска сцена

11:16, 17 фев 17 / Култура 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Театралната постановка „Тайната вечеря на Дякона Левски“ ще имат възможност да гледат тази вечер жителите на Бургас. Представлението ще се състои в дома на НХК от 19:00 часа.

Постановката е на Театър Българска армия. Неин автор е Стефан Цанев, а режисьор е Асен Шопов. В нея участие ще вземат Веселин Калановски, Милен Миланов, Георги Новаков, Стойко Пеев, Александър Дойнов, Антоанета Добрева – Нети, Георги Къркеланов, Тигран Торосян, Радосвета Василева, Луизабел Николова, Веселин Ранков, Иван Радоев, Владислав Виолинов и Иван Налбантов .

Действието се развива в една единствена нощ, нощта преди обесването. Нощ, изпълнена с драматизма на всички въпроси, подозрения и терзания, обвинения и признания.

Нощ, в която Дяконът ще изповядва сам себе си, а зрителят ще се опита да намери отговор на стряскащите и до днес въпроси за предателството, за идеалите, за цената на свободата.

"Пишейки преди 30 години трагедията Тайната вечеря на Дякона Левски, покой не ми даваше един въпрос, не ми дава покой и днес: защо този човек, когото сега всички смятаме за велик и за светец, в когото сега всички се кълнем - защо тогава, приживе, е бил изоставен (да не кажа предаден) почти от всички? Защо повечето негови сподвижници свидетелстват против него в турския съд? Само от страх ли? Във възрожденската ни иконография Каравелов е умният, Ботев е геният, Левски е храбрият. Според мен, най-умен е Левски. Със своите идеи той изпреварва времето си поне с един век и разминаването му с неговите съвременници е било неизбежно" – посочва авторът Стефан Цанев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама