Пореден опит да си отговорим на въпроса „Къде е гробът на Левски?“

11:41, 17 фев 17 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Историкът Николай Илиев представи своята книга "Разкрити документи за гроба и костите на Левски и Бенковски", както и изложбата към нея. В тях той представя различни документи, които е анализирал повече от 30 години и които, според него хвърлят светлина върху това къде са открити през 1937 г. гробът на Левски и черепът на Бенковски.

По думите на автора, гробът на Апостола се намира на ул. "Дамян Груев" в столицата, около сградата на Министерството на земеделието и храните. Николай Илиев счита, че ако мястото се разкопае е възможно в пръстта да бъдат намерени дребни костици, които да се изследват и да се докаже дали са на Левски.

Авторът допълни още, че в изложбата е показана и фотография на човека, който последен се е докоснал до костите на Апостола и подписа му върху документа, срещу който ги е получил за идентификация, както и гробът на Апостола до Министерството на земеделието в точното му заснемане на картографски план в мащаб 1:250 през 1894 г. Сред материалите, с които историкът искаше да докаже думите си, бе и акварелна картина на изоставения гроб на Дякона от 1909 г., преди върху него да бъде положен паваж.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама