Художник чества 60-годишнина с ретроспективна изложба

12:25, 17 фев 17 / Култура 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С ретроспективна изложба в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ отбелязва 60-годишния си юбилей художникът Васил Василев. Възпитаникът на Великотърновския университет започва творческия си път през 80-те години, като се включва в най-силната артистична общност тогава във Варна. Именно в морската столица се появяват първите у нас, официално представени в изложби художествени инсталации (1984, 1985) и пърформанси (1985,1986). Васил Василев дори е участник в групата от десетина художници (чието ядро са творци като Ванко Урумов, Милко Божков, Георги Лечев, Петьо Маринов), които през 1985 г. правят в Археологическия музей на Варна мащабен и документиран на кинолента живописно-музикален пърформанс с участието на Ялдъз Ибрхимова и джазфомацията „Бели, зелени, червени”.

Но той не става пърформър или концептуалист. И досега е привързан към живописта, макар че е правил и графика, както и скулптурни творби, в които комбинира различни материи – дърво, камък, метал, разказва изкуствоведът Румен Серафимов.

По думите му Василев има рядко срещано усещане за цвят, за сложни и изтънчени хармонии. Чистата живопис с безкрайните й хроматични възможности, сетивно въздействие и свободна артистична игра пренасят художническото му преживяване в най-висока степен в „зоната на чувствеността”. Той естествено избира експресионистичния тип на живописване, който му дава най-пълна възможност да въплъти в образи и цвят своята непосредственост и интуитивност, мощния емоционален импулс, свободния и широк жест.

Ранните му картини са хладни и аскетични като колорит и носят белезите на едно по-първично артистично отношение. Дълго време той е пристрастен към тежки зелени гами, които озвучава с яркорозовите тела на голи жени. Еротизмът е чест гост на въображението му и досега, но е примесен с някаква добронамерена игра и особена ирония.

„В последните двадесетина години живописта на Васил Василев придоби нова сила. Колористичната му дарба засия в много по-богати хармонии от сиви, сини, синьо-зелени и жълти, които са отново сложни и наситени, но са по-звучни и озарени от светлина. В тази чиста и спонтанна живопис изплуват образите на загадъчни ангели, жени и лица, просветват едва различими очи или пламъци на свещи и всичко сякаш участва в някаква мистериозна игра или ритуал. Със своята много сетивна природност и с някакво свръхинтуитивно чувство Васил Василев успява с необикновена лекота да смеси земното и небесното и да ги превърне накрая в одухотворена и покоряваща живописна материя. Това е неговата чудесна артистична алхимия, от която се появяват все по-изразителни и прекрасни творби“, смята Серафимов.

Днес Васил Василев е сред най-добрите съвременни живописци у нас. Има успешни изложби във Варна, София, Хайделберг, Москва и Холандия, участия в графични биеналета във Варна, Любляна, Битоля, Маастрихт, негови творби са част от различни колекции по света.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама