Общо 525 хил. лева за събитията от културния календар е заделила Община Шумен

13:30, 17 фев 17 / Култура 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общо 525 хил. лева от местната хазна са заделени за финансиране на събитията от годишния културния календар на община Шумен. Това оповести днес зам.-кметът Найден Косев на съвместно заседание на Консултативния съвет по култура и ресорната постоянна комисия към Общинския съвет.

Парите за 2017 година са с 35 хил. лева повече от предходната.

В годишния културен календар на общината са включени 120 събития, подбрани от общо 600 заявки на читалища творчески институти, организации и формации.

„При фонансирането сме търсили баланс между традиционните големи фестивали и организиране на модерни събития, обърнати към младите хора”, заяви Найден Косев.

Пет са международните културни прояви тази година – Хоровите празници „Добри Войников”, конкурсът за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров”, фестивалаът „Друмеви театрални празници, Нова българска драма”, фестивалът за популярна песен „Есенни шуменски вечери”, възстановаката „Доблест и слава”.

Най-мащабното и представително събитие за Шумен осават Международният конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров”, което личи и по финансовото участие на Общината в размер на 50 хил. лева. Традиционно театралният фестивал получава 30 хил. лева от местната хазна. Други 25 хил. лева са заделени за мащабната и атрактивна възстановка „Доблест и слава”.

Културните събития с национално значение, на които Шумен е домакин са 12. Сред тях детският театрален фестивал „Коломбина”, 40 издание на студентския литературен конкурс „Боян Пенев”, рок фест и техно парти, конкурсът за млади изпълнители на популярна песен „Съзвездие”.

За първа година местната власт ще организира съвместно рок и стрийт фестивал, като за проявата са предвидени общо 20 хил. лева.

Градският духов оркестър „Михаил биков” ще бъде подкрепен с 37 хил. лева, 15 хил. са заложени за отпечатването на каталог на шуменските художници.

За обезпечаването на по-малки събития от годишния културен календар на община Шумен са отделени 25 хил. лева.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама