Бургаският съд потвърди постоянния арест на иранец, хванат с над 3 кг опиум на границата

14:10, 17 фев 17 25 386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Иранският гражданин Сирус Рушан, задържан с над 3 кг опиум, ще остане задържан под стража. Това реши Бургаският апелативен съд, потвърждавайки определението на Окръжния съд в Ямбол, с което на чужденеца е наложен постоянен арест.

Мъжът е привлечен като обвиняем за това, че на 7 февруари тази година около 09.00 часа на ГКПП Лесово с товарен автомобил с влекач "Волво FН12" с иранска регистрация и полуремарке към него нелегално е пренесъл през границата на страната от Турция в България 3.158 кг високорисково наркотично вещество - опиум. За това престъпление законът предвижда наказание от 10 до 15 години лишаване от свобода и „глоба“ от 100 000 до 200 000 лв.

Наркотикът е бил разпределени в 33 правоъгълни пакета, обвити в прозрачно фолио на различни места в товарния автомобил. Според показанията на един от свидетелите в хода по проверката мъжът се опитал да убеди разследващите, че пакетите били по-малко, като написал върху страничния капак на кабината на автомобила числото 22. По-късно пред същия свидетел иранският гражданин обяснил, че има деца в Германия, които да храни. Обвинението пледира за потвърждаване на мярката за неотклонение, а защитата настоя за по-лека.

Въззивният състав прецени, че към настоящия момент няма основания за промяна на мярката за процесуална принуда и потвърди обжалваното определение. По делото са събрани многобройни гласни, писмени и веществени доказателства, извършена е и експертиза, от които може да се направи обосновано предположение, че Сирус Рушан е пренесъл високорисковия наркотик, мъжът няма адрес в България и опасността да се укрие е реална, тежестта на наказанието само по себе си представлява мотив за отклоняване от наказателно преследване.

Определението на Бургаският апелативен съд е окончателно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама