Добрин Панайотов е предложен за званието „Почетен гражданин на Шумен”

14:21, 17 фев 17 / Култура 25 528 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Музикалният деятел Добрин Панайотов е предложен за званието „Почетен гражданин на Шумен”. Номинацията е внесена за разглеждане в постоянната комисия по култура към местния парламент. Новината бе обявена днес на заседание на комисията от нейния председател Венцислав Венков.

Добрин Панайотов е създал ансамбъла за народни песни и танци “Шумен”. Два пъти е печелил конкурс за диригент на хора на БНР “Мистерия на българските гласове”. Свири на 16 музикални инструмента. Завършил е дирижиране в Германия. Бил е концерт майстор на операта в Лайпциг. Създател е на десетки фолклорни песни.

Открива за народната музика певците Йовка и Слави Бойчеви, които изпълняват най-популярната му авторска песен “А бре, Димитре”

Добрин Панайотов е събирал автентичен фолклор по цяло Шуменско. Така по музикални мотиви от Смядово се ражда Шуменска ръченица, по която Борис Вълков създава танца “Възрожденки”.

Повече от три десетилетия живее и работи в Германия, като от 25 години Панайотов се е установил в Манхайм, провинция Баден-Вюртемберг, област Бавария.

“За да си музикант от класа трябва всяка нота, която изпълняваш да живее. Музиката трябва да се изпълнява с душа”, каза в интервю от миналата година  за Topnovini.bg бележитият музикант.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама