Кметът на София: Общината не съгласува шествието "Луковмарш"

14:40, 17 фев 17 / Политика 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Традиционно през последните години не съгласуваме провеждането на шествието "Луковмарш". Съгласуваме поднасянето на цветя на паметната плоча, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тази година шествието е планирано за утре, 18 февруари .

Фандъкова обясни, че след като в Столична община получат заявление за провеждане на шествието, се обръщат към МВР, Прокуратурата и ДАНС.

"След получаване на тяхното становище, издадохме нашето писмо, подписано от директора на дирекция "Сигурност".Постъпили сме по същия начин, както и преди. Надяваме се, че организаторите ще се съобразят с това, за да запазим спокойствието на нашия град. Знаем, че когато се зададат избори, има по-засилено внимание към тези процеси и по-голямо напрежение, затова подчертавам, че няма разлика от предишните години" -

коментира кметът Фандъкова. 

Стотици представители на неправителствени организации протестираха срещу ежегодното траурно шествие, с което националисти почитат паметта на генерала от Втората световна война Христо Луков. От появата си през 2003 година проявата предизвиква остри реакции заради близките връзки на генерала с националсоциалистическия режим на Третия райх.

Противниците на "Луковмарш" призоваха Столичната община да го забрани, тъй като според тях проповядва крайно десни и ксенофобски настроения.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама