Регионалният музей в Плевен представи презентация по повод 100-години от Дойранската епопея

17:37, 17 фев 17 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Снимков материал за разкриването на военни гробища от две експедиции  през 2014 и 2016 г. при град Дойран бяха представени днес в Регионалния исторически музей в Плевен. Инициативата е посветена на 100 години от участието на България в Първата световна война и участието на 9-та пехотна Плевенска дивизия на Македонския фронт.

Автори на презентацията и организатори на експедициите са Теодор Масов,  Таня Няголова  и Станимир Няголов, потомък на загинал в боевете от плевенското село Бежаново.  .

"Винаги съм се интересувал от историята и бях много щастлив да намеря съмишленик в лицето на колегата Теодор Масов, сподели Станимир Няголов, потомък на редник Нягол Стоянов Трифонов от 17-и пехотен доростолски полк.

Двамата решават да направят няколко обхода по знакови места на Македонския фронт, започвайки с изкачване на връх Каймакчалан, а след това посещават и Дойран. 

Станимир Няголов разказа, че първоначално са локализирали местата на две полкови гробища – на Девети артилерийски полк от състава на Девета пехотна плевенска дивизия и на 33-и пехотен свищовски полк. При втората експедиция  са успели да намерят и гробището на 17-и пехотен доростолски полк.

Там обаче  всичко било разкопано и унищожено, а единственото, което открили, бил оцелял по случайност паметник на старши-подофицер.

За съжаление нищо не е направено за издирване на тези гробища, които по времето на Тито са били поругавани и разкопавани, подчерта Няголов, по думите на когото, ако това се беше случило с гробове на английски или френски войници, щеше да има съвсем различна реакция, докато при нас продължава да се мълчи. Лека полека споменът избледнява и може би сме единици хората, които все още поддържат жива тази родова памет, каза още Станимир Няголов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама