Най-голямото читалище в Плевен поиска преразпределение на субсидиите

07:22, 18 фев 17 / Култура 25 739 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Настоятелството на плевенското читалище "Съгласие"е поискало спешна среща с Николай Дойнов, заради възникнали сериозни проблеми при разпределение на субсидиите за читалищна дейност в общината, съобщи председателят на читалището Ивайло Атанасов

 

Той уточни, че срещата с председателя на Сдружението на народните читалища е наложителна  заради "традиционните нападки и поредни опити да се противопостави най-голямото читалище в Плевен на всички останали в общината.

 

Атанасов посочи, че при разпределението на субсидиите за 2017 година не са спазени критериите на Министерство на културата и не са отчетени реалните резултати от дейността на читалищата през 2016г.

 

По-рано вчера на поредно заседание работната група, излъчена от плевенските читалища, обсъди механизма за разпределение на читалищните субсидии в Плевен.

 

За първи път тази година се изготвя механизъм за разпределяне на субсидията от общо 760 хиляди лева не по щатни бройки, а според реалната дейност на читалищата. 

 

Тя ще бъде оценявана чрез попълването на анкетни карти, чийто вариант е предмет на обсъждане. По изготвения от работната група вариант има постъпили предложения за корекции от страна на читалище „Съгласие“, обясни началникът на общинския отдел „Култура“ Стефка Григорова. 

 

Основното възражение на председателя на читалищното настоятелство на „Съгласие“ Ивайло Атанасов бе заради слагането на „таван“ при отчитане на изразходените от читалищата средства за консумативи, което, по думите му, ощетява най-голямото читалище, чиято цялостна издръжка не е адекватно отразена. 

 

Неговото предложение ще бъде подложено на гласуване, както и всички точки в анкетната карта на комисията, в която участва по един представител от всички 35 читалища в община Плевен, обясни Григорова. 

 

Тя уточни , че има настроения сред някои градски читалища срещу анкетните карти заради прогнози, че по този начин ще получат по-малко пари.

 

Според Григорова причестно попълване на поставените въпроси в анкетата, различните дейности ще могат да бъдат точкувани и така ще бъдат определяни субсидиите.

Не щата няма да продължат по досегашния начин и порочните практики на места ще бъдат преустановени, а повече средства ще получат тези, които работят повече, увери началникът на отдел "Култура". 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама