От ГЕРБ предлагат създаване на електронно здравно досие

14:15, 18 фев 17 / Политика 25 436 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Предлагаме създаване на интегрирана национална здравна информационна система и стандарти за обмен на данни”, съобщи в Стара Загора Бойко Борисов, председател на партия ГЕРБ. Той участва в кръгла маса на тема „Достъпна, ефективна и качествена здравна система“ .

Борисов представи идеята като пирамида, която се изгражда отдолу нагоре и в нейния център е пациентът.

Предвижда се изграждането на подсистеми за електронни рецепти, електронно направлнеие за консултации и електронно направление за изследвания. Създаването на електронно здравно досие, както и електронна идентификация ще допринесат за по-ефективно здравеопазване. Цялата система ще струва около 10 млн. лв. и може да се изпълни в рамките на 24 месеца.

„Поемам политическата отговорност, че този, който е министър ще изпълни програмата. И всеки, който иска да говори с нас, трябва да е съгласен, че това трябва да се направи”, обясни Борисов.

По думите му при такава система пръстовите отпечатъци ще отпаднат. Сега сървърите не могат да поемат цялата информация и затова не е ясно дали се печели, или губи от въвеждането на пръстовата идентификация.  Борисов се обяви и за демонополизиране на Здравната каса. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама