Сергей Лавров: Край на световния ред, доминиран от Запада

14:40, 18 фев 17 / Свят 25 287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Руският външен министър Сергей Лавров обяви край на световния ред, доминиран от Запада, и заяви, че Москва иска да създаде "прагматични" отношения със Съединените щати.

"Надявам се, че света ще избере един демократичен световен ред – „постзападен", каза той по време на конференцията по сигурността в Мюнхен, цитиран от БГНЕС.

Лавров също така подчерта, че Москва иска да изгради отношения с Вашингтон, които са "практични, с взаимно уважение и признание за нашата отговорност за глобалната стабилност".

„Двете страни никога не са били в пряк конфликт“, каза той и дори призова за "общо пространство на добросъседски отношения от Ванкувър до Владивосток".

Конференцията, която ще продължи до 19 февруари, събра в Мюнхен над 30 световни лидери, 47 външни министри и 30 министъра на отбраната. Сред тях е американският вицепрезидент Майк Пенс и секретарят по вътрешна сигурност Джон Кели.

Тази година форумът се разглежда като първа възможност Вашингтон да заяви ясната си позиция по ключови външнополитически въпроси. Сред тях е и подобряването на отношенията с Русия, въпреки продължаващата криза в Украйна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама