Започва изграждането на църковен храм в село Нова Камена

18:05, 18 фев 17 25 797 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проектът за изграждане на нов църковен храм в с. Нова Камена вече е одобрен от Община Тервел и на 15 февруари за него е издадено разрешение за строеж, съобщи заместник-кметът Дияна Илиева. В бюджета на Общината за тази година са разчетени 21 300 лв., с които ще започне градежът. Доростолската митрополия е определила първата копка да бъде на третия ден на Великден, 18 април.

Село Нова Камена няма действащ църковен храм. Преди години за построяването му е отреден свободен общински терен на главната улица на селото. През 2015 г. Община Тервел възложи проектиране и определи параметрите на храма. Идейният проект бе предложен на публично обсъждане с жителите на селото през лятото на 2015 г. През 2016 г. проектът бе завършен, а църковното настоятелство извърши поредица от административни действия за надлежното си регистриране.След като пред начинанието не съществуват повече пречки, през тази година бяха заделени средства от общинския бюджет и строежът може да започне.

Новият храм ще носи името „Рождество Богородично“ и ще има храмов празник на 8 септември.

Застроената площ на сградата е 114 кв.м., а разгънатата застроена площ – 162,8 кв. м. Сградата няма да има сутерен,но в нея е вградена камбанария.Височината на храма от пода до най-високата част на камбанарията е 11 метра.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама