Турският премиер организира митинг в Германия за нова конституция

18:20, 18 фев 17 / Свят 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турският премиер Бинали Йълдъръм си навлече гнева на критиците, организирайки митинг в Германия. Това съобщиха от АФП. Целта беше да се заяви подкрепа за референдума, чрез който ще се определи дали с изменения на конституцията ще бъдат разширени правомощията на президента Реджеп Ердоган.

Йълдъръм привлече няколко хиляди хора на стадион в Оберхаузен в западната част на Германия и с обещанието за преследване на всички участници в опита за преврат от 15 юли.

В Германия живеят около три милиона души от турски произход, което е най-голямата турска общност в света извън южната ни съседка.

Те ще могат да гласуват на референдума на 16 април, който буквално ще „изхвърли“ министър-председателя от правителството.

Критиците изразиха недоволство срещу акцията на Бинали Йълдъръм, който според тях поддържа „циментирането“ на Ердоган във властта. Те организираха контрамитинг, също в Оберхаузен, с над 750 противници на турския държавен глава.

Крайнолевият депутат Севим Дагделен дори нарече събитието "рекламна кампания за един диктатор".

По-рано днес Йълдъръм се срещна канцлер Ангела Меркел по време на конференцията за сигурността в Мюнхен. Очаква се той да проведе разговор и с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс.

По закон референдумът трябва да се проведе една неделя след изтичането на 60-дневния срок от подписването на измененията от президента и публикуването им в държавен вестник. Документът беше предаден за подписване на Реджеп Ердоган на 2 февруари и сега той разполага с 15-дневен срок да го ратифицира или да го върне за допълнително обсъждане.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама