В София се проведе "Луковмарш"

19:17, 18 фев 17 25 521 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стройна организация осигури дисциплината на тазгодишния Луковмарш, колоните от облечени в черно няколкостотин мъже тръгнаха към 18 ч. от пилоните на НДК по маршрута към паметника на Незнайния войн и дома, в който е живял Христо Луков, предаде БГНЕС.

Коменданти отговаряха за реда, имаше и определени говорители на шествието. Забелязваха се представители на няколко държави, които вееха национални и националистически знамена - Германия, Швеция, Унгария, Полша и др. На огромен транспарант с лика на генерала пише: „България над всичко”, над множеството се вее огромно черно знаме с образа на Луков.

„Името ми е Мартин и съм тук, за да подкрепя факелното шествие, възпоменаващо ген. Христо Луков”, се съгласи да говори пред нас един от редиците на националистите. Не съм от никоя партия, но съм чел за подвизите на генерала, продължи той и ни разказа част от биографията му, предимно факти от участието му в Първата световна война. Фактите около генерала, свързани с изпращането на попълнения от сънародници, макар и шепа хора, за СС, за желанието му да воюва на Източния фронт и за отношението му към съдбата на българските евреи, Мартин нарече измислици и спекулации. Дори и ген. Луков да има някой грях - няма човек без грях, смята той. На въпрос дали при определени ситуации тези млади момчета и мъже могат да бъдат насъскани срещу други българи, той отговори, че всичко е възможно, но според него крайностите са нещо лошо. В глобална Европа се размиват националните ценности, а дърво без корен умира, убеден е Марин. Дори и ген.

„Христо Луков е един достоен български генерал, благодарение на него Кюстендил е все още в България”, обяснява ни млад човек от редиците на националистите. И продължава: въоръжава армията ни въпреки Ньойския договор, а след това поради несъгласието с царя и правителството подава оставка и оглавява Българските национални легиони. Убит от Виолета Якова, подчертавам и от Иван Буруджиев, пак подчертавам, пред очите на дъщеря си”, каза той. И нарече глупости твърдението, че генералът е пращал попълнения от страната ни на СС отряди. Според него Луков е безспорна личност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама