Западни журналисти за Чуркин: Виртуоз в дипломацията, проницателен, очароващ

13:16, 21 фев 17 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Рязък, но и остроумен, взискателен, но и открит за общуване професионалист от най-висша класа – това са оценките на журналисти от водещи западни медии за Виталий Чуркин по повод внезапната му кончина. Постоянният представител на Русия в ООН почина вчера на работното си място само ден, преди да стане на 65 години, предаде РИА-Новости, цитиран от БГНЕС. Кореспондентът на РИА-Новости в ООН попита колегите си как ще запомнят руския дипломат.

Евелин Леополд, ветеран на журналистическия корпус в ООН, почти 20 години оглавяваше бюрото на агенция Ройтерс в ООН, а сега е автор във вестник „Хъфингтън пост“: „Виртуоз в дипломацията, посланик Чуркин бе много находчив, можеше бързо да парира хвърлените по негов адрес заядливи коментари, когато той използваше правото на вето. Той също имаше топли отношения с колегите, с изключение на тези от Украйна. Всички искаха да чуят мнението му, независимо дали са съгласни или не. Той много ще липсва“.

Джеймс Бейс, старши кореспондент в ООН на английската версия на телевизия „Ал Джазира": "Беше очевидно, че дори опонентите на Русия в залата на Съвета за сигурност изпитват най-голямо уважение към интелекта, способностите и познанията на всички процедури на ООН, които демонстрираше посланик Чуркин. Миналата година той най-силно от всички ме разкритикува за въпрос относно политиката (на Русия) в Сирия. На следващия ден той беше пак дружелюбен към мен, както всеки друг път. Изглеждаше, че той не възприемаше всички тези неща личен план".

Луис Шарбоно, оглавявал бюрото на „Ройтерс" в ООН: "Посланик Чуркин бе проницателен, остроумен и темпераментен. Той никога не избягваше кореспондентите след срещите на Съвета за сигурност на ООН. … Той можеше да отговори твърдо, ако не му харесваше въпроса, или не беше съгласен с него. Той неведнъж ми набиваше канчето", спомня си Шарбоно.

„Той също беше избухлив. Веднъж някои говорители на западни делегации ми говореха нещо шепнешком, когато Чуркин говореше пред журналисти. Той спря и поиска те да се държат тихо, иначе ги заплаши с наказание. Той също очароваше. Веднъж му казах, че за него пишат в книга за войната в Босна (Чуркин бе специален представител на руския президент по регулирането на конфликтите на Балканите). Той ме помоли да му дам книгата да я прочете и явно я бе прочел, защото после я охарактеризира като добра книга, която справедливо отбелязва някои моменти“, спомни си още Шарбоно.

Керъл Ландри, кореспондентка на агенция Франс прес в ООН: "Порази ме негова готовност да общува с журналистите, той отделяше немалко време, подробно отговаряйки на въпросите за политиката на Русия. Той беше непримирим, ако някой се опитваше да го притисне в ъгъла, бързо разбираше, че Виталий Чуркин няма равен на себе си. С него имаше много смешни моменти. Наскоро той застана пред журналистите и някой започна своя въпрос с думите: „Вие сте тук от дълго време“. Чуркин реагира мигновено: „Благодаря ви, че ми напомнихте за това“. Той много ще ми липсва“.

Мелисса Кент, кореспондентка на канадската радио-телевивизионна компания (CBC): "Запомнила съм най-вече случай от края на 2011 година. На пресконференция Виталий Чуркин предложи на тогавашната представителка на САЩ в ООН Сюзан Райс с нейното станфордско образование да се придържа към „по-викториански“ изрази в Съвета за сигурност. Тогава Райс окачестви призива на Русия да се извърши разследване на гибелта на мирни жители в Либия като „фалшиви“, „двулични“ и „евтин трик“.

Маргарет Бешир, кореспондентка на радио "Гласът на Америка", работи в ООН от 10 години: „Може да не се съгласяваш с неговите идеи, но трябва да уважаваш колосалния му ум и професионализъм. Той беше изключителен дипломат, трудно ще се намери кой да го замести“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама