София избра концесионер на велосипеди под наем

14:24, 21 фев 17 25 643 Шрифт:
Автор: Даниела Стефанова

Столичните общинари ще гласуват на заседанието си в четвъртък предложението на кмета на София Йорданка Фандъкова за избора на концесионер за отдаване под наем на велосипеди.

В откритата в средата на миналата година процедура се явиха четирима кандидати - "Метрополис груп", "Собайк" ДЗЗД,  " Вело Арчър София" ДЗЗД и Гражданско сдружение "София Байкс". Най-много точки събира офертата на "София Байкс", която кметът на София предлага да бъде избрана за концесионер на велосипеди и реклами, които ще бъдат разположени върху части от улици, булеварди и площади на столицата, които са публична общинска собственост.

Софиянци и гости на столицата ще могат да наемат в елосипедите с виртуални членски карти за различен период от време. Най-евтината струва 1 лев и е за едно платено пътуване след 30 минути безплатно ползване. Освен това ще има еднодневна карта за 3 лева и съответно 6 пътувания, при която цената на едно пътуване излиза 50 стотинки.  

Велосипед под наем може да се вземе и със едноседмична карта на цена от 7 лева, с която може да се направят 42 пътувания, а средната им цена пада до 17 стотинки. 

Концесионерът предлага и членски карти и за по-дълъг срок - за един месец и за три месеца. Едномесечната карта струва 20 лева и позволява 180 платени пътувания, а тримесечната - 45 лева и 540 пътувания. 

Срокът на концесията на "София Байкс" е 8 години, като годишната концесионна такса за първата година е с 6-месечен гратисен период. Концесионерът се задължава да направи инвестиции в размер на близо  един милион и 150 000 лева без ДДС. 

Развитието на системата от велоалеи в столицата, както и предлагането на услугата велосиподи под наем е част от усилията на Столична община за намаляване на вредните емисии във въздуха, който дишат софиянци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама