Проф. Атанас Тасев: Скептичен съм, че ЕК ще се поддаде на натиск, но можем да приложим наш план

14:30, 21 фев 17 / Политика 25 402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Скептичен съм, че ЕК ще се подаде на натиск. Очаквам европейските документи да стават все по-рестриктивни, но можем да предложим наш план. Няколко поредни правителства пропуснаха да направят новата ни енергийна стратегия, мисля, че сега е моментът, особено в частта за развитието на въгледобива”.

Това заяви енергийният експерт проф. Атанас Тасев по време на форум на тема: „Бъдещето на българския въгледобив”, предизвикан от готвените промени в Референтния документ на ЕК за най-добри налични техники за големи горивни инсталации, предаде БГНЕС.

Предвижда се завишаване на изискванията за лимити на емитираните от ТЕЦ парникови газове. „Предложените по-високи прагове за въглеродните емисии са смъртна присъда за българската енергетика, както и за българската индустрия и икономика”, подчерта в словото си при откриването на срещата инж. Иван Андреев, изпълнителен директор на Българската минно-геоложка камара. В работата на дискусионната среща участват двама зам.-министри - на енергетиката и икономиката, ръководството на Българската минно-геоложка камара, синдикати, представители на „Мини Марица Изток” и други експерти.

Представители на двете американски централи „ЕЙ И ЕС България” и „КонтурГлобал Марица Изток 3” са поканени, на не са уважили събитието с присъствието си.

Подобни срещи приличат на ритуалните танци на индианците с цел предизвикване на дъжд, в резултат дъжд няма, но се подобрява настроението, използва професор Тасев метафора, за да опише по-добре ситуацията. Тук, на тази кръгла маса, не присъстват най-важните виновници за проблема- това са политиците. Но имаме шанс- предстоят избори и това трябва да се използва. В програмите им за вота проблемите на въгледобива отсъстват, затова трябва да се формира една група от работници, които да проведат среща с всички партии, които да поемат определени обещания към тях, даде съвет той.

Политиците трябва да почувстват изключителната сериозност на въпроса за развитието на въгледобива, защото за работниците в този сектор няма алтернатива, заключи професор Тасев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама