Лекуват с музика деца с ментални и двигателни проблеми

09:24, 27 фев 17 25 440 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Музикотерапия за деца с двигателни и ментални проблеми предлага Домът за медико-социални грижи, който се намира във варненския кв. „Виница“. Сеансите се водят от музикалния педагог Първолета Василева, която има дългогодишен опит в работата с деца, включително с увреждания и специални потребности. Мястото на терапевтичните срещи е главното фоайе в Дома всеки вторник и четвъртък от 10 до 10,30 ч. и от 10,30 до 11 ч. Заниманията са подходящи както за здрави, така и за деца с ментални или двигателни проблеми. Сеансите „Музика в действие“ протичат като игра, която успокоява и помага за концентрацията на вниманието. Тонизира се централната нервна система, стимулира се дишането и кръвообращението. Музикотерапията оказва лечебно въздействие върху психо-емоционалното състояние на децата и опорно-двигателния им апарат, обясни Първолета Василева. Тя уточни, че заниманията се отразяват благоприятно върху речта, фината и общата моторика, общуването с връстници и възрастни, стимулират въображението на децата и креативното им мислене, себеизразяването и увереността. Отделно от това децата се запознават с различни видове инструменти от цял свят, с музикалните жанрове, усвояват ритмичността, разпознават началото и края на музикалната фраза. Стимулираме ги да покажат танцовите си умения и възможности за импровизация, каза още музикалният педагог.

В „Музика в действие“ се включват деца от заведението и тези, които посещават Дневния център за деца с увреждания. Сеансите са открити и за всички, които ползват услугите на Центъра за ранна интервенция и рехабилитация, също част от структурата ни.

Очаква се много скоро в здравното заведение да отвори врати и специализиран кабинет по музикотерапия. Така ще се отговори на потребностите на повече деца със специални потребности от цялата страна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама