Ден на отворените врати в Националния военноисторически музей

12:12, 27 фев 17 25 542 Шрифт:
Автор:

Националният празник на България - 3-ти март, е обявен за Ден на отворените врати в Националния военноисторически музей в София, съобщиха от културната институция.

В чест на 3-ти март посетителите на музея ще имат уникалната възможност да видят, експонирано само за този ден, оригиналното знаме - първообраз на българския трибагреник. 

За първообраз на съвременното българско държавно знаме се приема трибагреникът, изработен от Стилияна Параскевова, който е бил предназначен за българските доброволчески дружини в Руско-турската война. 

На 8 май 1877 г. Иван Параскевов, заедно с дъщеря си, предават знамето на главнокомандващия руската Дунавска армия княз Николай Николаевич, който обещава да го връчи на 4-та опълченска дружина. Това обаче не се случва и знамето не участва във войната.

Проектът за знамето, цветовете и символиката са дело на бащата на Стилияна - Иван Параскевов. Белият, зеленият и червеният цвят са цветове, които се срещат в знамена от националноосвободителното движение, но като съчетание с тази последователност се счита, че се появяват за първи път в това знамето. 

В първоначалния проект за българска конституция, текст за националното знаме не присъства. На 22 март 1879 г. народният представител Никола Михайловски повдига въпроса за „националните бои“. 

В крайна сметка Учредителното събрание приема чл. 23, според който „Българското народно знаме е трицветно и се състои от бял, зелен и червен цвят, поставени хоризонтално“. Счита се, че именно знамето на Стилияна служи като първообраз на народните представители при приемането на този текст. 

Знамето става част от фонда на Националния военноисторически музей в София през 1946 г., като то ще може да бъде видяно в деня на отворените врати в петък - 3-ти март, от 10:00 до 18:00 ч.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама