Ромски деца и майки от Русе ще получават грижи с швейцарска помощ

12:41, 27 фев 17 25 386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ромски деца и майки от кв. "Тракцията" в Русе ще получават здравни и образователни грижи в новия център, който бе открит с помощта на швейцарското посолство в Русе, предава кореспондентът на БГНЕС от крайдунавския град.

Центърът ще се помещава на първия етаж в сградата на детска граница „Ралица“ и е финансиран по швейцарската програма „Здраве и образование за всички“. Лентата бе прерязана от кмета на Русе Пламен Стоилов и ръководителя на звеното за управление на програмата Ирина Файон.

В центъра ще има два здравни кабинета – един по акушерство и гинекология и един за общопрактикуващ лекар. Въвеждането на подобен тип услуги по кварталите е иновативно за община Русе. Целта е да се осигури достъп до здравно образование на уязвимите групи от ромския етнос, а насочеността е към майчиното и детското здраве. Директорът на дирекция „Социални дейности“ в общината Мариела Личева разказа, че вече е осигурен здравен медиатор, който ще насочва населението без здравни осигуровки, рискови жени с многодетни семейства и млади момичета към профилактични прегледи и здравни грижи в двата кабинета. До момента са идентифицирани 30 жени, които отговарят на тези критерии, като са предвидени и здравни беседи с младите майки.

Отделно ще има полудневна група за деца от 3 до 5 години, които не посещават детска градина, също от малцинствата. До обяд с тях ще работят специалисти, които ще ги занимават по игрови модел, а през това време психолог ще работи с родителите. В групата ще бъдат обхванати до 20 деца.

Идея за подобен център има и за другия ромски квартал в Русе „Селеметя“, но засега няма интерес от страна на общността. Въпреки това общината ще продължи да работи в тази насока, тъй като проектът с швейцарско финансиране е тригодишен и има време да се променят нагласите, коментираха от местната администрация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама