ЕС разглежда новата кандидатура на Полша за председател на Европейския съвет

13:20, 06 мар 17 / Свят 25 191 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Това е нашият кандидат, той е в играта“, заяви министърът пред журналисти в Брюксел, подчертавайки, че Сариуш-Волски е „единственият полски кандидат в борбата за мястото на глава на Евросъвета“. По думите му той вече е провел срещи със свои колеги от останалите държави членки и не е изключено решението за избора на полския кандидат да бъде взето още на срещата на ЕС на 9 март.

Попитан кои други държави биха подкрепили полското предложение Ващиковски заяви, че не се интересува от това кой го подкрепя. „Това, което ме интересува, е, че той е нашият кандидат и се състезава“, допълни той.

Полша официално издигна кандидатурата на Сариуш-Волски в събота. По-рано правителството се обяви категорично против преизбирането на настоящия председател и бивш полски премиер Доналд Туск. Според Варшава той се намесва в работата на правителства от съюза и не защитава достатъчно интересите на страната си.

Текущият мандат на Туск изтича на 31 май.

Независимо от това, че Варшава няма да застане зад него, Туск получи подкрепата на Европейската народна партия (ЕНП) – най-голямата политическа сила в европарламента.

Според лидера на управляващата в Полша партия „Закон и справедливост“ Ярослав Качински Туск ще е „германски кандидат“. Попитан чий кандидат ще е той, след като Варшава подкрепи друг за поста, Качински заяви, че той ще е кандидат на Ангела Меркел. Туск е в остър конфликт с новото ръководство на страната и най-вече с Качински, с когото имат различни мнения по редица въпроси, включително и промени в държавните медии и конституцията.

Обвиненията на Качински стигнаха до там, че той обвини Туск като морално отговорен за смъртта на брат му Лех Качински, който загина в самолетна катастрофа през 2010 г. заедно с още 95 души на борда.

Въпреки че няма подкрепата на родната си страна Туск се очаква да бъде преизбран, тъй като Полша няма правото да налага вето, а самият той се радва на широка подкрепа.

Сариуш-Волски от своя страна е евродепутат от 2004 г. Той е един от най-известните полски политици в ЕП и се специализира във въпросите, свързани с източното съседство на съюза. Той е и един от инициаторите на програмата „Източно партньорство“, което цели сближаване на Брюксел с Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия, Молдова, Украйна. Той се занимава и с въпросите на енергийната сигурност и е против строежа на „Северен поток-2“ и изключването на 50% от мощността на газопровода OPAL.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама