Еврокомисията одобри спорното строителство на два блока на унгарската АЕЦ „Пакш”

16:27, 06 мар 17 / Свят 25 190 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейската комисия одобри спорното изграждане на нови енергоблокове на АЕЦ „Пакш” в Унгария със силно руско участие, съобщи прес службата на институцията. Това одобрение премахна и последното препятствие пред разширението на стойност 12,5 млрд. евро на единствената ядрена АЕЦ в Унгария, 80%, от което финансира Русия, въпреки напрежението в отношенията между Брюксел и Москва. Това информираха ТАСС и АПФ, цитира БГНЕС.

Изграждането на два 1 200 мегаватови реактора в „Пакш” край Будапеща е смятано от унгарския премиер Виктор Орбан за стратегически проект.

При посещението си в Унгария миналия месец руският президент Владимир Путин похвали проекта и заяви, че Русия „е готова да финансира разширението на 100 процента”, а държавното предприятие „Росатом” ще изгради реакторите.

В изявлението си ЕК не споменава поименно Русия. „Европейската комисия стигна до извода, че финансовата подкрепа на Унгария за строителството на два нови ядрени реактора на АЕЦ „Пакш” включва държавна помощ. Тя (ЕК) одобри тази подкрепа в рамките на европейските правила за държавна помощ на базата на поетите от Унгария задължения да ограничи нарушаването на конкуренцията”, пише в прес съобщението.

В документа се казва, че Унгария се е ангажирала да изпълни определени условия за ограничаване на възможно нарушаване на конкуренцията. Първо, „всяка потенциална печалба от „Пакш” ще бъде насочена или към инвестиции в Унгария, или за покриване на общите разходи по „Пакш”. „Печалбата не може да се използва за повторно инвестиране в строителството или придобиване на допълнителни производствени мощности”, изтъква ЕК.

Второто задължение на Унгария е с оглед „избягване концентрация на пазара, новите енергоблокове да бъдат функционално и юридически отделени от оператора на „Пакш” (MVM Group), негови наследници или други държавни енергийни компании”.

За гарантиране на ликвидността на пазара „Пакш” ще продава поне 30% от общия обем на производството на електроенергия на свободния пазар, а останалата част от общия обем на производството ще се продава при обективни, прозрачни и недискриминационни условия чрез търгове”, подчертава ЕК.

Защитниците на околната среда от „Грийн пийс” изтъкнаха, че ЕК действа „крещящо безотговорно” давайки одобрението си.

Русия и Унгария се договориха за строителството на нови енергоблокове на АЕЦ „Пакш” през януари 2014. За реализиране на проекта руската страна предостави на Будапеща държавен кредит на стойност 10 млрд. евро. Общите инвестиции в изграждането на два енергоблока на площадката „Пакш” няма да надхвърлят 12,5 млрд. евро. Споразумението предполага използване на заемни средства в периода 2014-2025 година.

АЕЦ „Пакш” е построена в края на 80-те години и сега произвежда около 40% от електроенергията, използвана в Унгария. Въвеждането в експлоатация на допълнителни мощности ще даде възможност за удвояване на обема на произвежданото електричество и създаване на около 10 000 работни места.

Както съобщи по-рано унгарският премиер Виктор Орбан, Унгария планира да започне изграждането на новите енергоблокове на „Пакш” с руско участие през 2018 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама